Wednesday 15 June 2011

caRa-CaRa mEmBuAt cOkLaT yAnG LAzAt...

SeLaLUnyA peNgGuNa hArUs mEmbeLi E-BooK uNtUk MeNgEtAhUi cArA PeMbUatAn CoKlAt yAnG bETuL

yUmMyLiCiOUs bLoG meMbErIkAn TeKnIK pEmBuAtAn CoKeLaT sEcArA PeRcUmA kEpAdA pEnGuNjUNg BloG kAmi

aNdA BoLeH CuBa senDiRi di rUmAh dI RuMaH..

Ada 3 jenis compound coklat ni iaitu dark, milk dan white. kami gunakan dark coklat...

1. Panaskan coklat guna kaedah double boiler



2.Badam dibakar untuk letak dalam coklat nanti



3.Mula-mula letakkan sedikit sahaja coklat dalam mould kemudian sejukkan selama 3 minit dalam freezer. Sememeh sikit sebab letak coklat guna sudu, kalau guna piping coklat masih panas,letakkan sedikit coklat dahulu kemudian keraskan supaya corak tadi akan menjadi cantik dan berkilat. Macam2 jenis mould ada,


4.Apabila coklat sudah keras, bolehla letak badam atau apa2 inti yang disukai, kemudian dilapisi dengan coklat semula. Simpan kembali dalam freezer selama 3 minit ataupun sehingga coklat mengeras,hampir siap akhirnya

    


                          5.tara…dah siap,sedia untuk di makan













No comments:

Post a Comment